SMERNICE ZA DELO NA DOMU V IZREDNIH RAZMERAH

22.03.2020
SMERNICE ZA DELO NA DOMU V IZREDNIH RAZMERAH


SMERNICE ZA DELO NA DOMU V IZREDNIH RAZMERAH

Veliko je ljudi, ki se lovijo z delom na domu, sploh če se s tem prej niso srečali. Pomembna dilema delodajalcev ali omogočiti delo na domu (v normalnih razmerah) je ta, da je potrebna posebne vrste disciplina, strukturiranost, osredotočenost in organiziranost, da je delo od doma uspešno. Za to vsekakor nismo vsi narejeni.
Vendar pa izredne razmere zahtevajo izredne prilagoditve in v nadaljevanju je nekaj predlogov, kako si olajšati delo na domu. Izberite si seveda način, ki vam pride glede na vašo situacijo najbolj prav. Morda ob tem branju dobite zase še kako uporabno idejo.

1. Strukturirajte si dan. Dan si razdelite na čas, ko delate in na čas, ko imate prosto, vključno z odmori. Primeri: služba od 8.00 do 12.30, 12.30 kosilo, 13.00 do 16.30 služba, 16.30 naprej prosto. Ali pa 8.00 do 12.00 služba, 12.00 do 15.30 prosto, 15.30 do 20.30 služba. 20.30 prosto. Ali pa 8.00 do 11.00 služba, 11.00 do 14.00 prosto, 14.00 do 16.00 služba, 16.00 do 18.00 prosto, 18.00 do 21.00 služba. Kombinacij je veliko. Od narave dela je odvisno ali si lahko privoščite več kosov službe in prostega časa ali pa je bolje imeti čimvečji del službe v kosu. Odvisno je tudi od vaših ostalih obveznosti, kot so otroci, priprava hrane, itd. Človeški možgani po naravnem bioritmu najbolje in najbolj sveže delujejo zjutraj, zato je resnično koristno, da si vse težke, kompleksne ali neprijetne naloge zadate takoj zjutraj.
2. Pojejte žabo. To večinoma poznamo vsi, kajne? Vsi uspešni ljudje uporabljajo metodo žabe. To pomeni, da si vsak dan (če je le možno) zadamo takoj ob začetku dela nalogo, ki smo jo odlašali ali, ki bi jo z veseljem odlašali... To je lahko priprava poročila, težka analiza, klic zoprnega kupca,... karkoli, kar nam stoji na ramenu ali na mizi in ne pride in ne pride na vrsto. In kljuva v naš občutek krivde. Ko boste vsak dan zjutraj pojedli žabo, boste videli, kako bo dan od takrat lepši. Občutek, da smo nekaj uspeli narediti, je neizmerno dober.
3. Delajte v blokih. To pomeni, da ko nekaj delamo ne dopustimo, da nas karkoli drugega zmoti. To pomeni, da v bloku, ki si ga določimo za vsak dan posebej v koledarju ali kjerkoli že, kjer si vodimo časovno razporeditev dneva, naredimo tiste stvari, ki smo si jih kot prioritetne zadali za tisti dan. Lastnost dela v bloku je, da delamo brez, da bi se oglašali na telefon, brali e-pošto, socialna omrežja, notifikacije in brez, da bi nas kdorkoli drug motil. To pomeni, da takrat izklopimo obvestila o prispelih smsjih, e-mailih, klicih ipd. Tisti, ki delate v prodaji, si delo v bloku lahko vzamete za pripravo kompleksnih zadev za stranke/kupce ali za klicanje strank/kupcev. Blok je poljubno dolg, kolikor je pač za vas potrebno, da nekaj v miru naredite (poudarek je » v miru«) in kolikor je še sprejemljivo, da tisti okrog vas, ki od vas pričakujejo nenehno takojšnjo odzivnost, ne doživijo srčnega ali drugačnega napada. Po navadi je tak blok dolg od ene do treh ur. Odvisno je tudi od dneva. Če si nastavite delo v bloku takoj zjutraj (kar je sicer super dobra praksa), to seveda pomeni, da svojo e-pošto gledate po delu v bloku. Ne bomo se spuščali v globino problematike e-pošte, ker tukaj nimamo tega namena, povem naj samo (za tiste, ki še ne veste): res je, e-pošto gledati ves čas in vsakič, ko pride obvestilo o novem mailu, je za učinkovitost dela pogubno. Zato tega ne počnite. E-pošto glejte parkrat na dan, odvisno od narave vašega dela in od dneva, vsekakor pa je ne glejte in ne odgovarjajte kakor pride in brez načrta. E-pošta je namreč eden največjih kradljivcev časa, energije in fokusa (poleg brskanja po socialnih omrežjih in internetu).
4. Imejte odmore. Odmori naj bodo taki, kot ste jih imeli na delovnem mestu. Na to ste najbolj navajeni in najlažje vam bo ohraniti enak tempo. Če imate na splošno premalo odmorov, si jih načrtujte. Prav je, da se vsako uro, uro in pol do dve spočijete (odvisno spet od tega, kako mentalno zahtevno je vaše delo). Najbolje je tako, da vstanete in se sprehodite po stanovanju/hiši, če imate možnost, pojdite za 10 minut na zrak. Pokličite kakega sodelavca ali prijatelja.

5. Vodite si »TO DO« LISTO. Vsak dan si zjutraj napišite, kaj vse morate in/ali si želite ta dan narediti. Ko imate seznam, opremite naloge z oznakami prioritet in vrstnim redom reševanja, če je potrebno. Na vsak način z oznakami prioritet. Na ta način boste naredili tisto, kar je prioriteta. Iz mojih izkušenj je najboljši način stari dobri »post it« listek, na vsak način ni primerno neko digitalno mesto na računalniku ali v telefonu. Važno je namreč, da ta listek gledate ves čas. Vse kar imate v vidnem polju, bo v vašem fokusu. Zapomnite si to. Zato imejte na delovni mizi tiste stvari, ki so za vas pomembne pri delu. Lahko si tudi napišete kako sporočilo in ga obesite v vidno polje. Na primer: »Naloge delam eno po eno. Ne skačem.« »Danes je dober dan, ker sem se tako odločil/a.«

6. Zapisujte svoje aktivnosti. Beležite, kaj ste po vrsti počeli in koliko časa vam kakšna stvar vzame. To vam bo v pomoč, da boste videli, kako vam gre dan in kaj lahko izboljšate. Brez takega sledenja po navadi ne dobimo realne slike.
7. Za kosilo si vzemite pravi odmor. Ne jejte med delom ob računalniku, po možnosti sendviča. Tudi hranjenje ob telefonu ima slab vpliv na vaš želodec. Vzemite si čas in morda kuhajte skupaj z ostalimi člani družine. Na tak način je to lahko lep trenutek za družabnost.
8. Oblecite se. Ne glede na to, da delate doma, je nujno, da zlezete iz pižame in se uredite prav tako, kot bi se uredili pred odhodom v službo. To daje vašemu delu dodatno klimo profesionalnosti in vam pomaga, da se tako tudi počutite. Na splošno poskušajte simulirati čim več stvari, ki vas spominjajo na vaše delovno mesto. Imejte enake malice. Če si lahko, si podobno organizirajte delovni prostor, odmore, enake stvari jejte, itd.
9. Direktni kontakt. Z ostalimi člani svojega tima se vsaj enkrat na dan dobite »on-line« povezani s sliko in se pomenite razne stvari, ki se hitreje prenašajo ustno kot pisno. Lahko se dobite tudi na skupni kavici (seveda vsak s svojo kavo doma). Pomembno je, da ohranjate stik in družabnost in se pomenite take stvari, ki se jih sicer v službi. Tako službene kot tudi druge. Ne pozabite na humor, v teh časih deluje še posebej blagodejno.
10. Dislocirajte se. Če se le da, se umaknite od preostalih članov družine, ki dan preživljajo tudi doma. Lahko se umaknete v drugo sobo in si naredite improvizirano delovno mizo. Če imate težave s prostorom, si kotiček lahko izberete tudi tam, kjer vam sicer to nikoli ne bi prišlo na misel (npr. v svetlejšem hodniku, otroški sobi, spalnici, kopalnici).
11. Televizija naj bo izklopljena. Nikar ne imejte prižganega TVja. Če vam paše, poslušajte glasbo, nikakor pa ne obremenjujte svojega vidnega polja s TV ekranom. To jemlje fokus.
12. Vsak dan bodite fizično aktivni. Lahko se zgodi, da boste zdaj še več sedeli, kot ste prej. Lahko, da vaše delovno mesto ne bo ergonomsko oblikovano. Zato je pomembno, da ste fizično aktivni, po možnosti na tak način, da pretegnete mišice, ki se pri sedenju najbolj zakrčijo oziroma delajte nekaj, kar vam izboljšuje držo pri mizi (npr. joga, pilates,...).
13. Imejte posebej čas za otroke. Za tiste, ki igrate doma tudi vlogo učitelja, delo od doma ni preprosto. Pomembno je, da čas za otroke ni pomešan s službenim delom. Kaj s tem mislim? Ko delate za službo, delajte samo za službo. Če ste hkrati pri službenih nalogah in pri otrocih, to zelo slabo funkcionira. Otroci vam, če so dovolj veliki, sicer lahko pomagajo. Pri mlajših otrocih pa je pomembno, da si vzamete čas samo zanje, tudi če je tega časa malo. Hvaležni vam bodo. Otroke med svojim delom pošljite ven, če je to mogoče, ali pa naj jih čuva kdo od drugih članov družine, če imate to možnost.
14. Pokličite prijatelje. Glede na to, da je delo od doma lahko zelo osamitveno in naše druženje zelo trpi, ne pozabite na kolege in prijatelje. Tudi njim se verjetno dogaja podobno. Pokličite jih. Dopisovanje po družabnih omrežjih v tem primeru nima enakega učinka.
15. O svojih izzivih se odkrito pogovorite z vodjo ali sodelavcem, ki mu zaupate. Kot smo že rekli, delo na domu ni za vsakogar, zato je naravno, da imate z njim lahko težave. Odkrit pogovor z nekom, za katerega veste, da jih bo razumel in vam lahko pomaga (pa četudi samo tako, da vas posluša), je neprecenljiv.

Pripravila:
Klavdija Novak
Trenerka in coach