Kako novoletne zaobljube spremenimo v realnost

09.01.2017
Sami nismo navdušenci novoletnih zaobljub. Zakaj?

Ker so po naših izkušnjah samo želje, upanje... Če pa želite svoje novoletne zaobljube spremeniti v akcijo, potrebujete – sistem. Radi imamo sisteme, procese, kajti ti pripeljejo do dobrih rezultatov.

Primer: če želimo izboljšati svojo kondicijo, ni dovolj, da si postavimo tak cilj. Za njim mora stati sistem. To pomeni, da si v svojem koledarju enostavno blokiramo čas, ko bomo tekli, telovadili, šli na hiter sprehod, plavali, igrali košarko, ipd. Enako velja za več druženja s prijatelji. V koledar si blokiramo čas, pa naj bo to tedensko, štirinajstdnevno ali mesečno, ko se bomo srečevali s prijatelji. Če želimo najti čas za več branja, si je potrebno v koledarju blokirati čas, ko se bomo usedli za knjigo, časopis, revijo in jo prebrali. Pa naj bo to vsak torek, nedelja ali pa vsak dan ob 19.00 uri. Če želimo več prodati, potem si v koledarju planiramo čas za klicanje obstoječih ali novih strank, vsak dan ob 15.00, vsak teden v sredo,... Če želimo biti bolj usmerjeni in produktivni v prihajajočem tednu, si za 30 minut blokiramo vsako nedeljo zvečer, da pregledamo cilje in aktivnosti za naslednji teden. Enako velja za dnevni pregled ciljev: morda vsak dan ob 16.30?

Skratka, vsak plan mora imeti sistem, ki mu enostavno sledimo. Velikokrat mi stranke rečejo, »Pa saj bi, ampak to je vedno nekje spodaj na prioritetni lestvici. In potem vedno zmanjka časa.« Tisti, ki ste bili na našem upravljanju z osebno produktivnostjo veste – vsi imamo 24 ur. Le, da nekaterim iz teh uspe iztržiti več kot drugim. Tako, da na komentar:«Zame vedno zmanjka časa...« rečem, »Ni res!« Planiraj ga v koledarju. Izberi in blokiraj ga in se tega drži. Vse postavke, ki se nam zdijo v življenju pomembne, imajo enako pravico do koledarja. Stvar je resnično tako preprosta.