Kaj vprašati kandidate, ki v postopku kadrovanja odklonijo našo ponudbo za službo

22.09.2017
Vsakemu, tudi najboljšemu, podjetju se kdaj zgodi, da kandidat odkloni ponudbo za službo.

Poznate primer, kajne? Iščete nove sodelavce, ljudje se prijavijo, naredite širšo izbiro, potem ožjo, ko se bližate finalni fazi oziroma zaključku, kandidat, ki je za vas zanimiv, pride v najožji izbor in se mu ponudi delovno mesto. On pa ga zavrne. Ali pa izstopi iz selekcije še pred velikim finalom.

Taki kandidati so za vas vir koristnih povratnih informacij. Seveda ima vsak svojo zgodbo, znanje in izkušnje. Pa vendar lahko iz prve roke dobimo informacijo oziroma mnenje o tem, kako nas vidijo ljudje izven našega podjetja. V končni fazi so to tisti, ki bi jih morda celo zaposlili in bi postali del naše sredine.

Kaj torej vprašati kandidate, ko dobimo zavrnitveni klic ali mail?

Najprej kandidatu obrazložimo, da bi ga radi par stvari vprašali. Zakaj? Ljudje veliko bolje reagiramo na dogajanje, če smo pripravljeni na to, kar sledi. Okolje zaupanja ustvarimo v prvi vrsti s telesno govorico. Prvi pogoj, da naše telo izžareva prijaznost in sprejemanje je, da dejansko čutimo in mislimo, da so informacije kandidata za nas dragocene. Da nismo užaljeni, ker je ponudbo odklonil. Če smo negativno presenečeni, seveda to lahko povemo. Če bo prišlo iz ust spontano in avtentično, nam ne bo nihče zameril. Povemo, da zaradi odločitve kandidata ni nobene zamere z naše strani. Obrazložimo, da so informacije kandidatov za nas veliko vredne, ker lahko nakazujejo na to, kje se lahko še izboljšamo, zato si želimo dobiti nekaj povratnih informacij.

  • Kateri so bili za vas pozitivni vidiki delovnega mesta, ki smo ga razpisali?
  • Kateri so bili vaši zadržki glede razpisanega delovnega mesta/funkcije?
  • Kateri so bili najpomembnejši faktorji za vašo odločitev?
  • Kakšno povratno informacijo oziroma sugestije bi nam dali glede vsebine intervjujev, tistih, ki so vas intervjuvali in glede samega postopka?
  • Kakšno sugestijo bi dali našemu vodji, ki je iskal sodelavca, kadrovski službi ali podjetju na splošno?


Tak pogovor se nam v tem trenutku lahko zdi zelo bizarna stvar, če pa ne bomo spodbudili povratne informacije kandidata, jo ne bomo nikoli dobili oziroma jo bomo morda prebrali na kakšnem forumu ali blogu v obliki, ki nam ne bo najbolj všeč...

Prirejeno po HBR