Dolenjski gospodarski forum ali bravo g. Črtalič!

26.09.2013
Včerajšnji dolenjski gospodarski forum bi moral biti veliko bolje obiskan. Odvijal se je v idilično lepem delu Novega Mesta, ob Krki, ki jo je zlatilo poznopopoldansko sonce, v prijetni dvorani Visoke šole za upravljanje in poslovanje, kjer ni zmotilo niti to, da se je tik pred dogodkom pokvarila klima.

Vrhunec dogodka sta bili predstavitev treh uspešnih dolenjskih podjetij (vemo seveda, da jih je še več) in sproščen, na hudomušno noto obrnjen, pogovor Petra Frankla in Jožeta Colariča o Krki, reki Krki, Dolenjski, Beli krajini, Dolenjcih, Belokranjcih in vinu.

Eden izmed predstavljenih uspešnih podjetnikov je g. Črtalič. Njegovo podjetje, danes staro skoraj 50 let, izhaja iz očetove delavnice. Svoje izdelke prodajajo po vsem svetu, prišli so tudi v ameriški GE, njihov kupec je eno izmed velikih kitajskih podjetij, prav tako Turkish Airlines. V Turčiji nameravajo ustanoviti joint venture, ki bo drugo podjetje v njihovi lasti v tujini. V zadnjih letih so se preobrazili iz obrtniške delavnice v podjetje. Proces je trajal več let, omenjajo zunanje svetovanje, coache, celoletno interno izobraževanje. Postavili so organizacijo, funkcije, procese, odgovornosti,...

G. Črnalič pove, da je največjo spremembo potrebno narediti v razmišljanju, kar izžareva tudi s svojim profesionalnim nastopom. G. Črnalič je poslovnež, ki se lahko meri s komerkoli. G. Colarič izpostavi, da je za uspeh podjetja najpomembnejše, da inovira ter da prodaja končne izdelke z visoko dodano vrednostjo. Skratka, da se premakne iz repa na čelo vrednostne verige. V takem primeru ima podjetje tudi finančne možnosti za svoj razvoj.

O tem govorimo premalo, čeprav je to tisto, kar bo slovenska podjetja potegnilo iz krize. Naj ne bo tako. In naj bo udeležba na takih dogodkih večja. Četudi je dogodek brezplačen in se morate v povprečju kakšno urico peljati v avtu po, s soncem obliti, naravi. Ker nikoli ne veste koga srečate, kdo koga pozna, kdo ve za kakšno priložnost, projekt, posel ali pa, kakšna dobra ideja se vam porodi ob pogovoru. In morda se tudi navzamemo malo duha g. Črnaliča.

No, meni se je zgodilo oboje – porodila se mi je dobra ideja in pridobila sem dober kontakt. Zato se veselim naslednjega foruma.