Pet resnic o osebnem brandingu

18.03.2014

Osebni branding se nam dogaja če želimo ali pa ne

Pri nas še zelo zapostavljena oziroma sumničavo in z dvomi sprejeta tema grajenja osebne znamke v poslovnem svetu je v resnici nekaj, kar se nam dogaja, pa če si to želimo ali ne. Če nas ni na Linkedin-u, je to sam po sebi »statement«, če odpremo na Linkedin-u profil brez informacij in slike, je to z naše strani spet posebna izjava za javnost, če se izpostavimo z neprimerno fotografijo smo spet veliko povedali o svoji profesionalnosti, in tako naprej. Skratka, če nas ni ali če smo, v obeh primerih dajemo izjave za javnost.

Osebni branding je, enako kot korporativni, stvar strateškega načrta

Zelo lepo je v pomembno bistvo strnila zadevo danes na srečanju Deloitte SheXO Polona Javornik, direktorica OmnicomMediaGroup, kako bomo prisotni na spletu, je stvar naše odločitve, sami si postavljamo strategijo in pravila. In tukaj imamo zelo veliko možnosti. Predpogoj seveda je, da vemo, kako stvari funkcionirajo. Tako on-line kot off-line.

Linkedin definitivno, Facebook pogojno, Twitter še ni razvit

Facebook, Linkedin, Twitter, blog,... Facebook v Sloveniji, tako kot globalno, zajema največ uporabnikov. Vendar je potrebno upoštevati, da je publika na Facebooku skrajno razpršena in zato za vsakogar pojavljanje na Facebooku ni smiselno. Všeč mi je bila prispodoba Polone Javornik, ki je možno pojavnost Facebook profila označila kot naš »interni« časopis. Linkedin profil predstavlja neke vrste c.v. in je v današnjem poslovnem svetu že nujnost. Večina nas, ki v svojem poslu srečujemo veliko novih ljudi, potencialnih strank, partnerjev v projektih, itd. radi pogledamo Linkedin profile, še preden se z nekom srečamo. Ravno tako, kot pogledamo spletno stran podjetja, s katerim imamo v kakršnemkoli smislu opravka. Linkedin nudi tudi mreženje in informacije preko interesnih skupin. Na forumih interesnih skupin Linkedin-a lahko dejansko najdete kvalitetne informacije različnih strokovnih področij, hkrati pa se je seveda potrebno ogniti tudi veliko smetja. Twitter je v Sloveniji po razširjenosti še v povojih, tudi v vsebinah, ki se po njem prenašajo. Poleg tega je čas obračanja informacij na Twitterju bistveno hitrejši kot na Linkedinu, zato je potrebno Twitterju posvetiti več časa.

Bistvo osebnega brandinga

Če je bistvo osebnega brandinga narediti nekaj dobrega za druge, povedati svoji ciljni publiki nekaj, kar jo bi lahko zanimalo, ji pomagalo in jo podpiralo ( v najširšem in najbolj kreativnem pomenu besede), potem je blog definitivno nepogrešljivo orodje osebnega branda. Vsak od nas je v nečem dober in v človeški naravi je, da ta delček delimo. S tistimi, ki jih to zanima. In vse, kar naredimo dobrega za neko skupnost, se nam bo tudi vrnilo. V dvojni dozi. Na ta način lahko razvijemo svoj renome v določeni stroki, v polni meri zaživimo s svojim hobijem ali pa se preprosto počutimo povezane.

Začeti takoj, ker je včeraj bilo prepozno

Ker nam ponavadi vprašanje osebnega branda ni v vrhu življenskih prioritet s tem seveda odlašamo. Standardi profesionalne odličnosti so tukaj danes jasni, z vsakim dnem pa v poslovno areno vstopa več in več novih obrazov, ki so z online profilom odrastli. In konkurenca se izboljšuje. Kot se je nekdo zelo dobro izrazil v prispodobi: ali si res želite svoje življenje preživeti anonimno v sivi pisarnici nekega nadstropja vaše poslovne stavbe ali pa si upate vzeti stvari v svoje roke in stopiti v pisan svet brezmejnih možnosti.